[Vabilo članom] Poziv k predložitvi rešitev za potrebe gradnje »Centra znanosti« kot demonstracijskega objekta

Obveščamo vas, da je MIZŠ objavilo »Poziv k predložitvi informacij o najnovejših tehnoloških rešitvah oziroma inovacijah, trajnostnih rešitvah in rešitvah, ki sledijo konceptu krožnega gospodarstva za potrebe izgradnje »Centra znanosti« kot demonstracijskega objekta«.

Poziv se nanaša na projekt izgradnje Centra znanosti, kjer smo kot SRIP Pametne stavbe (SRIP) s svojimi sugestijami in pripravo tehničnih izhodišč sodelovali že v začetku 2017, prav tako pa tudi v kasnejši idejni zasnovi za natečaj. Vabimo vas, da si poziv pogledate in razmislite o tem, s katerimi rešitvami bi lahko sodelovali.

Kot SRIP smo že do sedaj celovito sodelovali pri pripravljalnih aktivnostih Centra znanosti, zato vabimo vse zainteresirane člane k skupnem posredovanju predlogov članov preko SRIP. Ti bodo tudi osnova nadaljnjega sodelovanja in podpore projektu izgradnje Centra znanosti.
Rok za oddajo predlogov v okviru skupnega nastopa smo podaljšali do srede, 10.2.2021.

O pozivu MIZŠ

Obveščamo vas, da je Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ) na svoji spletni strani 22.12.2020 objavilo »Poziv k predložitvi informacij o najnovejših tehnoloških rešitvah oziroma inovacijah, trajnostnih rešitvah in rešitvah, ki sledijo konceptu krožnega gospodarstva za potrebe izgradnje »Centra znanosti« kot demonstracijskega objekta«.

Poziv se nanaša na projekt izgradnje Centra znanosti, ki bi naj imel poudarjeno funkcijo demonstracijskega objekta – tj. objekta, v katerem bodo smiselno prikazane najsodobnejše tehnološke in znanstvene rešitve oziroma inovacije, trajnostne rešitve in rešitve, ki sledijo konceptu krožnega gospodarstva.

Cilj poziva

Cilj poziva je pridobiti informacije o:

  • inovativnih rešitvah in produktih;
  • novih tehnoloških rešitvah in produktih;
  • trajnostnih rešitvah;
  • izdelkih in sistemih, ki sledijo konceptu krožnega gospodarstva;
  • obstoju odpadkov oziroma ostankov materialov(kot npr. industrijski (ostanki lesa, kovinskih delov, stekla, idr.), kmetijski, gradbeni odpadki), ki jih je moč ponovno uporabiti oziroma reciklirati in iz njih narediti nov material;
  • obstoju ali razvoju procesov, materialov in produktov reciklaže oziroma ponovne uporabe, ki vključujejo industrijske ali kmetijske odpadke in s tem pripomorejo k zmanjšanju ogljičnih odtisov (npr. recikliran beton ali beton, ki npr. vključuje elektrofiltrski pepel, kovine (aluminij, železo, zlitine...), reciklirani leseni produkti (npr. recikliran parket, pohištvo iz recikliranega lesa);
  • inovativnih iniciativah in predlogih za vzpostavitev baze podatkov, ki dokumentira industrijske, kmetijske in gradbene odpadke ter ostankov rušenja z namenom ponovne uporabe

na področju gradnje objektov in opreme. Pri tem gre področje gradnje objektov in opreme razumeti čimbolj široko - od konstrukcije, strojnih in elektro inštalacij, stavbenega ovoja, stavbnega pohištva, tlakov, razsvetljave, različnih sistemov, pohištvene opreme, zunanje ureditve in drugo. 

Hkrati so predmet poziva tudi rešitve, izdelki, produkti oziroma predlogi, ki so še v razvojni fazi.

Rok za oddajo predlogov na MIZŠ je 15.2.2021.

Več o pozivu TUKAJ .

Povabilo k skupnemu posredovanju predlogov članov SRIP Pametne stavbe

V SRIP Pametne stavbe (SRIP) smo že do sedaj sodelovali celovito pri dosedanjih aktivnostih Centra znanosti. S svojimi sugestijami in pripravo tehničnih izhodišč celovito sodelovali že v začetku 2017 in tudi v idejni zasnovi za natečaj. Tudi z našo pomočjo je bila izbrana rešitev, ki sledi splošni začrtani smeri, za katero si v SRIP prizadevamo. Center znanosti tako že deloma vključuje tudi naš predlog po izgradnji strateškega projekta, z delovnim imenom D.R.E.V.O (Demonstracijski Raziskovalni Eksperimentalni Validacijski Objekt). Imeli smo tudi že nekaj osredotočenih sestankov z ekipo projektantov. Sedaj se zadeve intenzivirajo.

Kako dalje

Vabimo vse zainteresirane člane k skupnem posredovanju predlogov skladno pozivu. Predlagamo, da pogledate in razmislite o tem, s katerimi rešitvami bi lahko sodelovali vi.

V primeru interesa sodelovanja v okviru skupnega posredovanja predlogov članov:

  • pripravite vaš(e) predlog(e) skladno zahtevam poziva MIZŠ,
  • posredujte dokumentacijo v zaključni obliki na naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled..

Skupno posredovanje predlogov bo tudi osnova nadaljnjega sodelovanja in podpore projektu Centra znanosti.

Podaljšali smo rok za oddajo predlogov v okviru skupnega nastopa do srede, 10.2.2021.

Dodatne informacije

Dodatne informacije na: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. .:. ? Goran Potočnik Černe  .:. ? +386 2 333 13 53 .:. +386 40 629 622


Posnetek zaslona 2024 03 22 102928
Aktivnosti sofinancirata Republika Slovenija - Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije ter EU iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

 
Na spletni strani SRIP PSiDL uporabljamo piškotke z namenom izboljšanja uporabniške izkušnje ter za uporabniške nastavitve strani. Prosim sprejmite piškotke.