Kam se usmerja slovensko grajeno okolje?

SRIP Pametne stavbe in dom z lesno verigo ter Ministrstvo za kohezijo in regionalni razvoj sta v Sodražici pripravila dogodek »Slovensko grajeno okolje v okviru S5«. Na dogodku so različni govorci predstavili priložnosti za pospeševanje razvoja in inovacij v slovenski gradbeni in pohištveni industriji v okviru S5.

Sodražica in les

Da je dogodek gostila Občina Sodražica, ni naključje, saj je njena tradicija prepletena z lesom in obdelavo lesa. Na svoji tradiciji pa v občini gradijo tudi strategijo za njeno prihodnost. Župan Blaž Milavec je izpostavil odprtost in pripravljenost občine na sodelovanje z zasebnimi investitorji, ki jih želijo privabiti k načrtovanim projektom ureditve doma starejših občanov, šole, vrtca, športnega parka, industrijske cone in turistične infrastrukture ter stanovanjskih objektov. Pri tem se želijo opreti na trajnostne pristope in zeleni prehod. Gregor Pirc pa je udeležencem predstavil rokodelsko zadrugo, ki deluje kot socialno podjetje ter spodbuja rokodelstvo in tradicijo kraja.

photo 2024 06 12 08 38 56

Pomen podpornega okolja

Eden od glavnih fokusov dogodka je bila Slovenska strategija pametne specializacije S5. Pametna specializacija predstavlja platformo za osredotočenje razvojnih vlaganj na področja, kjer ima Slovenija kritično maso znanja, kapacitet ter kompetenc in na tistih, kjer ima inovacijski potencial za pozicioniranje na globalnih trgih. Priložnosti v okviru S5 in državne finančne spodbude je podrobneje predstavil vodja Sektorja za koordinacijo pametne specializacije na Ministrstvu za kohezijo in regionalni razvoj Marko Hren. Osvetlil je pogoje, trende in instrumente financiranja ter metode certifikacije, s prisotnimi podjetniki pa je delil nekaj nasvetov za uspešno uresničevanje pogojev in ciljev v okviru S5.

PXL 20240611 075306760

Primeri dobre prakse

Dogodek so organizatorji želeli obogatiti z lokalnimi primeri dobrih praks. Fragmat je podjetje z več kot 30-letno tradicijo, ki se je začela z izdelovanjem izolacije za hladilnice. Od leta 1994 Fragmat deluje v Sodražici. Skozi leta so širili svojo proizvodnjo, danes tu proizvajajo ALU okna in vrata, INOX izdelke, izdelke s področja ključavničarstva in strešnega programa ter opaže. V 33 letih so se razvili v uspešno in razvejano podjetje, ki deluje na več lokacijah v Sloveniji in tujini. Direktor Rok Žgajnar je predstavil nekaj njihovih ključnih izdelkov, Robert Ivančič pa je spregovoril o razvoju podjetja in o tem, kako ga načrtujejo, o njegovih usmeritvah ter projektih, v katere so vključeni na področju razvoja in inovacij.

PXL 20240611 084433139

Kam naprej?

Projekt SRIP PSiDL, njegove glavne usmeritve in cilje je udeležencem predstavil Friderik Knez iz Zavoda za gradbeništvo Slovenije. Predstavil je tudi prihajajoči projekt TRL 3-6 ter nekatere druge projekte, ki lahko podjetjem pomagajo pri razvoju, predstavljanju ali pozicioniranju na trgih.

Eden takšnih projektov je tudi projekt STAR*Track, ki ga na Zavodu za gradbeništvo Slovenije spremlja in v njem sodeluje Sabina Jordan. Gre za evropski projekt, ki se usmerja v širjenje mreže BUILT4PEOPLE Innovation Clusters, ki so jo razvili v Horizon Europe projektu NEBULA, in v razvoj platforme METABUILDING, orodja za financiranje inovacijskih projektov.

PXL 20240611 090803285

Sodelovanje je ključno za uspeh

Sodelovanje poganja uspeh in gradi dobre rezultate, je nekaj govorcev predstavilo tudi primere dobrih praks sodelovanja. Urška Blumauer iz Zavoda za gradbeništvo Slovenije in Mojca Maver iz podjetja RIKO Hiše sta predstavili inovativni odprti ekostitem, ki ga ustvarja projekt MEZeroE. Njegov namen je združiti infrastrukturne zmogljivosti in strokovno znanje z inovativnimi rešitvami industrije v smeri ogljične nevtralnosti in zdravega notranjega okolja.

PXL 20240611 095214567

O sodelovanju v pilotno demonstracijskem projektu MODEL+ sta spregovorila Goran Potočnik Černe iz inovacijskega grozda TECES, kjer podjetjem nudijo podporo pri delovanju v okviru projekta, in David Močnik iz podjetja REM, ki je delil njihove izkušnje sodelovanja v projektu.

PXL 20240611 100410802

Aleksander Majerič iz TECESa pa je predstavil projekt E+ZERO in načine, kako lahko podjetja sodelujejo v njem. E+ZERO je mednarodni projekt, ki združuje jedrne države Evrope, sodelujočim pa omogoča aktivno vključevanje v bodoče mednarodne konzorcije in projekte ter v obrambne vrednostne verige.

PXL 20240611 101140940

Dogajanje sta sklenila direktor Združenja lesne in pohištvene industrije pri Gospodarski zbornici Slovenije Igor Milavec ter predstojnica Katedre za notranjo opremo in arhitekturo prostora na Fakulteti za dizajn Jasna Hrovatin pa sta kot primer dobre prakse sodelovanja predstavila projekt večstanovanjskih lesenih stavb Glince, pri gradnji bi sodeloval Stanovanjski sklad RS, renderje z opremo stanovanj pa naj bi pripravili študenti Fakultete za dizajn.

PXL 20240611 102039684

PXL 20240611 102614963


Posnetek zaslona 2024 03 22 102928
Aktivnosti sofinancirata Republika Slovenija - Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije ter EU iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

 
Na spletni strani SRIP PSiDL uporabljamo piškotke z namenom izboljšanja uporabniške izkušnje ter za uporabniške nastavitve strani. Prosim sprejmite piškotke.